Kakaovo-ořechové řezy s jahodami

1. února 2018 v 20:38 | MarijaKes |  Moučníky
Když vás honí mlsná a nezáleží na kráse, stačí na ozdobu mražené jahody, i když s čerstvými by to bylo vzhledově hezčí. Dneska pečeme bez vážení, stačí lžíce.


Ingredience

těsto

4 žloutky
4 vrchovaté lžíce cukr moučka
1 lžíce kakaa
2 lžíce mletých ořechů
1 lžíci oleje
4 bílky na sníh
4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky

Krém

2 celá vejce
3 vrchovaté lžíce cukru
1 kostka másla
tročku rumu (nemusí být)

do náplně a k dozdobení jahody mražené lépe čerstvé

Postup

Vyšleháme žloutky s cukrem, mouku smícháme s kakaem a ořechy, ušleháme tuhý sníh z bílů se špetkou soli.
Do žloutkové hmoty po částech opatrně přimícháve (spíše obracením) suchou směs vždy s částí sněhu. Nakonec přidáme olej, promícháme a vlejeme na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme cca 10 minut na 180°C. Během pečení troubu neotvírat. Kontrola špejlí při dopékání.

Na krém si ručně vylšeháme v páře dvě celá vejce s 3 lžícemi cukru do hustého krému. Takto jsou vejce tepelně zpracována.Necháme vychladnout a po částech (asi tak na 3x) vešleháme do změklého másla.

Korpus rozkrojíme na poloviny. Jednu polovinu potřeme vyšší vrstvou krému a poklademe jahodami. Mražené necháme roztát a okapat. jelikož moje jahody jsou proslazené, není potřeba s nimi dělat nic víc, než je trochu pokrájet a poklást na krém a přiložit dalším plátem. Pokud pracujeme s čerstvými jahodami a nechceme je proslazovat přidáme trochu více cukru do žloutků na krém.

Pláty těsta k sobě přitiskneme, jahody se trochu zatlačí do krému, korpus potřeme zbylým krémem a dozdobíme zbylými jahodami. Já jsem ještě na boky dala mleté ořechy.



 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jana Jana | E-mail | Web | 1. února 2018 v 21:16 | Reagovat

Maruško vypadají luxusně. Zkouším teď péct vzorky co by šly použít na svatbu,tak je asi zařadím do pořadníku ;-)

2 Hanka Hanka | E-mail | Web | 1. února 2018 v 22:46 | Reagovat

Na tohle musím reagovat, Majko, protože se to týká pečení.
Řezy jsou skvostné, píšu si je a vyzkouším! :-)

3 Evina Evina | E-mail | 2. února 2018 v 6:55 | Reagovat

Hm,tak dnes nic ;-) Kakao(čokoládu)nemám ráda a jahody nesmím :-( Ale vypadá to nádherně :-)
Přeji pěkný den :-)

4 Libby Libby | E-mail | Web | 2. února 2018 v 7:32 | Reagovat

Vypadá to krásně, mám ráda řezy s ovocem :-P Takový krém dělávala tchýně(hodně pekla i pro cizí)lepší jsem nikdy nejedla, máš stejný recept a já ho z ní dolovala několik let :D To tajemství vězelo v tom, že se vlastně vajíčka šlehají v páře :-D

5 MarijaKes MarijaKes | 2. února 2018 v 9:53 | Reagovat

[1]: No, ty proslazené jahody moc parády nenadělají, jsou takové beztvaré, ale dá se místo jahod použít ananas. To jsem dělal asi 14 dní předtím, ale zapomněla vyfotit. To jsem dělala bez ořechů a s váženými ingrediencemi podle Ivy. Ona dělala roládu http://babciny-recepty.blog.cz/1801/kakaova-rolada-s-ananasem
Také jsem si zkoušela péct na svatbu, ale svatební koláčky. Drobné zákusky jsem si nechala péct. Zkouška dopadla na jedničku, byla jsem nadšená, ale když šlo do tuhého, tak to bylo fiasko, nedalo se ti použít. Těsto mi prskalo a tukové vytékalo a koláčky byly beztvaré. Musela jsem zvolit náhradní ře¨šení bez koláčků. ;-)

6 MarijaKes MarijaKes | 2. února 2018 v 9:54 | Reagovat

[1]: Jani, zapomněla jsem ti popřát, ať se vše podaří. :-)

7 MarijaKes MarijaKes | 2. února 2018 v 9:56 | Reagovat

[2]: Hani, já jsem dělala nedávno řezy podle rolády od Ivy http://babciny-recepty.blog.cz/1801/kakaova-rolada-s-ananasem
ale nestačila ji vyfotit a když jsem si šla podruhé koupit ananas, tak mne napadlo, že mám plný mrazák proslazených jahod. Jsou sice takové beztvaré, ale já jsem měla na něco chuť a tak jsem to i bez vážení dala a chutnalo vše. Už není. Až budu čekat návštěvu, tak si dám více záležet a asi zkusím zase ten ananas.

8 MarijaKes MarijaKes | 2. února 2018 v 9:58 | Reagovat

[3]: Tak tedy malá obměna. Místo kakaa trochu více mouky (tu lžíci) a místo jahod ananasový kompot. :-)

9 MarijaKes MarijaKes | 2. února 2018 v 10:06 | Reagovat

[4]: A je na tom to dobré, že se mi krém nikdy nesrazil, i když ta vajíčková hmota byla ještě vlažná. A žádné hrudky. Když jsem dělala krém s pudinkem, tak to dá také práci. Já jsem tohle dělala v úterý, jen tak, že jsem měla na něco chuť a nechtělo se mi oblékat do obchodu. Stejně jsem pak po upečení čekala až to v lednici trochu ztuhne. :D

10 Evina Evina | E-mail | 2. února 2018 v 20:11 | Reagovat

[8]:Jupííííí :-D

11 Geheimnis Geheimnis | E-mail | Web | 12. února 2018 v 16:07 | Reagovat

Jéje, no hned bych se vrhla na pečení :-) jenže pořád bojuju s troubou.. ať dělám co dělám, zespodu mám vždy všechno syrové... :-( (kromě masa).

12 MarijaKes MarijaKes | 13. února 2018 v 8:29 | Reagovat

[11]: Já mám plynovou s regulací teploty a spíše hřeje ze spoda. Četla jsem tvůj článek. To bych asi já také nezvládala. ;-)

13 Iva Iva | E-mail | Web | 13. února 2018 v 21:21 | Reagovat

Maruško, ty řezy vypadají nádherně a jsou určitě výborné. Opisuji. :-D  ;-)

14 MarijaKes MarijaKes | Web | 14. února 2018 v 12:08 | Reagovat

Děkuji, byla to taková rychlovka. S čerstvými jahodami by to bylo hezčí. :-)

15 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 19. února 2018 v 19:25 | Reagovat

Mňááááám. :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama