Živáňská v pekáči

27. prosince 2017 v 12:38 | MarijaKes |  Maso
Živáňská je původem slovenské jídlo a většinou se připravuje na rožni ve volné přírodě a původní receptury obsahovaly hlavně skopové maso. Skvělé jídllo lákalo mnohé i k variantě zhotovédé doma v kuchyni. Pro mne má ten půvab, že se jedná o tzv. "jednohrncovku" .
Tato moje živáňská vlastně s původním receptem nemá mnoho společného, je to něco jako špíz bez jehly. Ingredience se skládají střídavě za sebou a také záleží na každém, čím si maso obohatí. Oproti špízu na jehle jsou zde i brambory.


Takto vypadal pekáč v syrovém stavu, než šel do trouby. Jak vypadal hotový zatím neuvidíte, protože se hned servíroval hostům a před nimi bych si připadala trapně s foťákem. :)

Ingredience neuvádím přesné, záleží na počtu osob. Maso jsem upravila na medajlonky. tento pekáž byl dostačující pro 7 osob.

hovězí zadní
vepřová kotleta (krkovice)
anglická slanina
pikantní klobáska (ne čabajka)
cibule na kolečka
paprika nakrájená na větší čísti
brambory na kolečka asi 0,75 cm široké.
sůl, kmím, oblíbené koření dle vaší chuti.
oblíbená marináda
sušená rajčata

na talíři je možno dozdobit listem salátu, čerstvou zeleninou....

Jelikož jsem toto dělala poprvé nebyla jsem si jistá, zda hovězí maso dostatečně změkne a tak jsem obě masa naložila do hotových zakoupených marinád večer předem. Hovězí do pivní marinády a vepřové do medové s rozmarýnem.

Brambory v míse prosolíme a promícháme s kmínem. Pekáček mírně potřeme olejem a klademe střídavě suroviny. Nakonec mi zbyly brambory a tak jsem je ještě napíchala do pekáče a posypala zbylou cibulí. Mirně postříkala vodou.

Pečeme přikryté na 200 - 220 °C 1-1,5 hodiny a pak ještě cca 30 minut odkryté dopékáme.

Na tomto jídle mě opravdu nadchlo, že jsem si vše naskládala do pekáče a měla hotovo. Než se upeklo, uklidila jsem kuchyň, připravila stůl i odpočinula.

Všem chutnalo.




 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Libby Libby | E-mail | Web | 27. prosince 2017 v 18:42 | Reagovat

Taková jídla mám ráda, šoupne se to do trouby a je klid :-D A právě jsem dostala hlad a to jsem si říkala, že si dám dnes odpoledne od jídla pokoj a měla jsem jen pomelo :D  :-P

2 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 29. prosince 2017 v 17:17 | Reagovat

Trochu si pohrát s přípravou, ale pak už to jde samo :-) Hned bych si dala :-)  :-P

3 MarijaKes MarijaKes | 29. prosince 2017 v 17:39 | Reagovat

[2]: pro mne bylo důležité, že si to mohu připravit dopředu. :-)

4 Iva Iva | E-mail | Web | 3. ledna 2018 v 11:23 | Reagovat

Maruško, také ji občas dělám. Je to rychlejší než napichovat na špejle. :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama