Nakládaná sušená rajčata

4. září 2017 v 19:07 | MarijaKes |  Zavařuji
Rajčat se letos urodilo opravdu hodně. Kečup mám uvařený, nestíháme je jíst, tak co takhle sušená rajčata, která všichni mají za pochoutku? Už jsem je jednou jedla a chutnaly mi také. Receptů jsem našla dost a četla i komentáře a zkušenosti druhých.

Líbilo se mi sušení v troubě s popisem, jak ubírat stupně a vkládat přestávky. V komentářích jsem se ale dočetla, že se rajčata spíše vaří, zatím co slupky praskají. Je prý lepší pomalejší sušení při teplotě nižší než 100 °C. A čím prý pomalejší sušení, tím více chuti si zelenina zachová. Volím tedy sušičku.

Rajčata keříčková jsem nakrájela třemi řezy na 4 kolečka, jak radil Ital ve videu. Ital radil dokonce rajčata posolit mořskou solí a sušit 3 dny na sluníčku. No jo, když mi sluníčko zalezlo a spíše 3 dny prší.


Netorufala jsem si rajčata v sušičce solit a řekla jsem si, že ty rajčatové chipsy nasolím a okořením až po usušení. V některých receptech radí proložit sušená rajčata do skleniček s čerstvými bylinkami (bazalka, timián, drcený česnek) , já dala sušené, jak připouštěl jiný recept.

Rajčata jsem měla na 4 patrech naskládaná vedle sebe a sušila jeden den 8 hodin pri 70°C, přes noc jsem nechtěla mít sušičku bez dozoru, tak jsem pokračovala ještě 5 hodin druhý den. Asi 2 hodiny před dosušením jsem již sbírala hotové. Měly by prý chrastit, ale při tom být trochu vláčné a nelepit.

V misce jsem usušená rajčata prosolila, prosypala sušeným oreganem z vlastní zahrádky a tymiánem). Neměla jsem doma už bazalku a myslím, že oregano se k rajčatové chuti také hodí.

Pak jsem dala rajčata do skleniček a zalila olejem. Prý má být olivový, ale ten nemám ráda, tak jsem dala slunečnicový. Nesterilovat. Do měsíce rajčata nasají spolu s olejem bylinky a bude možno konzumovat.

Skleničky jsem použila maličké, jak vidíte od jogurtu, ale myslím, že tohle je záležitost spíše dekorace talíře a je lepší načatou skleničku spořádat.

Rajčata jsem dělala takto poprvé. jestli se osvědčí, dám sem vědět.




 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jana Jana | E-mail | Web | 5. září 2017 v 10:22 | Reagovat

Taky už jsem je letos dělala,mám asi 5 skleniček od přesnídávek.A dneska se na ně chystám opět, protože už taky nevím co s rajčaty.Kečup a jiné podobnosti nedělám,ale máme několikrát do týdne rajčatový salát na různé způsoby,dělala jsem lečo (i do mrazáku tři pytlíky) a jíme je jen tak ke všemu.Pokud nepřijde plíseň tak máme ještě na nějakou dobu o jídelníček postaráno :-D . Loni jsem je  sušila v troubě a letos jsem zvolila taky pomalejší variantu v sušičce.Tak jsem zvědavá jaká budou.

2 Marie Marie | E-mail | Web | 5. září 2017 v 13:39 | Reagovat

[1]: Lečo budeme mít opět deska na večeři. manžel dovez dalších 5 kg rajčat, některá na dozrání. Doma dozrávají rychleji. Tají budu asi letos dělat čalamádu, ale dělala jsem i mexické fazole, kde jsou myslím i rajčata a papriky. Papriky musím ale koupit. V neděli jsem zkusila rajčatovou polévku. Jen jsem rajčata povařila s kořením jak na rajskou (tu jindy dělám z protlaku) a pak jsem ji ponorným mixérem rozmixovala. Už nebylo ani třeba dohušťovat a chlapi si ji chválili. :-) Ještě bych potřebovala nějaké recepty z okurek salátovek. Těch je z pár rostlin také hromada. Mohla bych jít s nimi na farmářský trh. :D Sousedi už mají dost. :-)

3 Libby Libby | E-mail | Web | 5. září 2017 v 14:35 | Reagovat

Sušená rajčata jsem nikdy nejedla, ale jak je vidím na obrázku, tak bych si zobla :-P

4 MarijaKes MarijaKes | Web | 6. září 2017 v 2:10 | Reagovat

[3]: Když jsem je postupně vyndávala, tak jsem musela Michal odhánět. Ona budou možná ještě trochu jiná, když nasají trochu chuť z oleje. Jsem na ně zvědavá. :-)

5 Iva Iva | E-mail | Web | 14. září 2017 v 9:33 | Reagovat

Maruško, ty jsi jako Fruta. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama