Cuketová hořčice

4. září 2017 v 20:47 | MarijaKes |  Zavařuji
Hořčici z cukety dělám již několik let. Doma jí říkáme špak a pužívám ji místo plnotučné hořčice, k uzeninám, pod maso, do dresinků na zeleninové saláty a pod.

Postup ve fotografiích a následně recept s přesnými dávkami ingrediencí.


Ingredience

2 kg cukety
10 větších cibulí
10 větších paprik
2 dcl 8% octa
1/4 l oleje
15 dkg cukru
4 dkg soli
2 lžičky mletého pepře
1 lžíce plnotučné hořčice
2 feferonky

Postupujeme dle obrázků výše. Barvu hořčice můžeme ovlivnit když místo 2 zelených paprik dáme červené. Na vaření tohoto množství je vhodný 8 l hrnec, který bude zpočátku docela plný, ale směs pustí šťávu a obsah klesne. Před vařením směs promíchám nejlépe rukou. Uvedeme k varu a vaříme hodinu za občasného promíchámí. Necháme trochu vychladnout a pak mixujeme do jemna a plníme přímo do sklenic. Já sklenice mírně nahřívám v troubě, lépe pak chytnou víčka, která jsem předem vyvařila. Vyvařením gumička na víčku trochu změkne a lépe se přisaje. Sterilujeme 20 minut na 90°C.


Já jsem letos dělala hořčici z 3 kg cuket a promíchat jsem vše musela v 10 l plastovém kýblu, který používám jen na zeleninu nebo ovoce. Promíchání takového množství se opravdu lépe daří rukou. Pak jsem vařila směs ve dvou hrncích.






 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Libby Libby | E-mail | Web | 5. září 2017 v 14:36 | Reagovat

Hořčici vyzkouším z poloviční dávky, nemám větší hrnec :-D Za to cuket mám hafo :-D

2 MarijaKes MarijaKes | Web | 6. září 2017 v 2:08 | Reagovat

[1]: Zkusíš a budeš kupovat příště větší hrnec. :D Cukety jsem zlikvidovala už dávno, protože už to nikdo nechtěl a také rodily jak blbé. ještě jich mám také několik. Ale ty vydrží chvíli ležet. :-)

3 Iva Iva | E-mail | Web | 14. září 2017 v 9:29 | Reagovat

Recept si ukládám. Cukety mi odcházejí, mají plíseň. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama