Meduňkový sirup

10. června 2017 v 19:21 | MarijaKes |  Zavařuji
Letos mi meduňka na zahrádce dělá radost. Dosud jsem ji sušila spoulu s mátou na čaje, ale jelikož je jí dost, rozhodla jsem se pro sirup. Na internetu jsem našla receptů hodně, jsou si docela podobné.

Budeme potřebovat

Lístky nebo celou nať meduňky
citrony
kyselinu citronovou
cukr krystal nebo krupici či třtinový

Postup

Já jsem si z meduňky již na zahradě otrhala lístky, protože jsem ji chtěla původně sušit. Ale nevadí. V receptech jsem nenašla váhu meduňky, spíše počet kusů větviček. Proto jsem si recept upravila pro sebe a výsledek byl vynikající.

Lístky meduňky jsem vyprala ve studené vodě a nechala okapat, přendala do třílitrové mísy, abych tak nějak určila, kolik lístků je. Mísa byla vrchovatá, tedy s kopečkem. Proto jsem ji přesypala do hrnce s 3 litry převařené a odstáté vody. Přidala jsem 3 citrony nakrájené na kolečka, zbavené pecek a přiznám se, že i kůry. Nějak nedůvěřuji chemickému ošetření. Přidala jsem ještě 30 g kyseliny citronové, promíchala a nechala 2 dny louhovat za občasného promíchání. Prostě když jsem šla přes kuchyň, míchla jsem s tím. :-D

Po dvou dnech jsem si připravila sklenice.

Jak odhadnout, kolik budeme potřebovat sklenic? Na sirupy se většinou dává 1 kg cukru na 1 litr šťávy. Tím dostaneme 1,5 litru sirupu. Já tedy na 3 litry budu potřebovat 3 kg cukru a měla bych mít 4,5 l sirupu. Ale nakonec jsem dala jen 2 kg krystalu a 0,5 kg třtinového cukru. Připravila jsem si tedy 9 půllitrových sklenic. Ty jsem vypláchla vodou, položila do dvou pekáčů a strčila do trouby na nejnižší stupeň a tam nechala dokud je nebudu plnit.

Šťávu jsem přecedila do jiného kastrolu, zahřívala a přidala cukr. Neměřila jsem přesně teplotu sirupu, ale jakmile se chystal vařit, vypla jsem plyn, vyndala horké sklenice, ze kterých se vypařily zbytky vody po vypláchnutí a do sklenic jsem lila horký sirup až k okraji sklenice. (Při chládnutí hladina sirupu klesne) Ještě předtím jsem jej ochutnala. Chutnal výborně po medu, ale ještě jsem do něho crnkla trochu 100% citornové šťávy. To už si odhadněte sami. Z uvedeného množství jsem měla 8 půllitrových sklenic a do skleničky na okamžité chutnání. :)
Jak uzavírám sklenice se sirupy.

Kupuji si stříhaný zavařovací celofán. Čtverečky celofánu namočím ve studené vodě, vymačkám a přiložím na hrdlo sklenice. Pak na celofán nasypu maličko konzervantu (Pomůcka pro konzervování ovoce a zeleniny od Dr. Oetkera)
a opět přikryju druhým namočeným a vyždímaným čtverečkem celofánu a zajistím gumičkou. Následně obstřihnu celofán dokolečka. Jak sirup chládne, klesne i hladina a celofán se neprosto perfektně vypne a uzavře sklenici vzduchotěsně. Takto již to dělám desítky let i s jinými sirupy. Je provda, že před uložením do sklepa ještě překryju celofán čtverečkem z igelitového sáčku a mírně přiklopím původní kovový uzávěr ze sklenice. Ono to zní dost složitě, ale věřte, že není.

Na závěr bych tedy mohla uvést můj recept i s hodnotami

1 vrchovatý litr osprchovaných a přecezených lístků meduňky
1 litr převařené a odstáté vody
1 citron na kolečka bez pecek
10 g kyseliny citronové
1 kg cukru krystal

Pro větší množství se to dobře přepočítává.


Já jsem z chuti nadšená. Samozřejmě je to sirup, tedy se ředí vodou dle chuti.
Velmi spokojený byl i manžel. Vzal si šťávu s sebou na výlet a prý je osvěžující.
Určitě tento sirup ještě letos udělám, protože meduňka roste dál.


Jestli jsem vás nalákala, tak přeji hodně úspěchů a dobrou chuť :)

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 10. června 2017 v 22:09 | Reagovat

Maruško, ještě si článek pořádně prostuduju, s dovolením si uložím recepty. :-)
Dělala jsem bezinkový sirup. Jsem zvědavá, jestli ho bude někdo pít. Mám ho 6 litrů. :D

2 Marie Marie | Web | 10. června 2017 v 22:53 | Reagovat

[1]: Z bezinek já dělám likér a piji ho na nachlazení. nedám na něj dopustit. Večer štamprličku a ráno jsem v pohodě. :-)

3 Kitty Kitty | Web | 11. června 2017 v 15:21 | Reagovat

Nalákala. Zajdu k sousedě, má jí kopec jako hrom. Udělám, na spaní hospodářovi bude dobrá! Děkuji - začne kvést a je ten pravý čas! :-)

4 Oli Oli | Web | 11. června 2017 v 20:00 | Reagovat

Vypadá to lákavě. Jen mi ta meduňka nějak nechce růst. Vždycky koupím pytlík semínek a nic nevzejde. :-(

5 Hana Hávová Hana Hávová | 11. června 2017 v 21:07 | Reagovat

Meduňky mám spousty, roste jako plevel, vypadá to zajímavě. Je fakt, že sirup se dá dělat skoro ze všeho, tak proč ne z meduňky. A je to dobré i pro malé děti, když nechtějí spát. Prostě jim tím osladit večerní čajík. Trochu se zklidní a bude se jim bude lépe usínat. :-)

6 MarijaKes MarijaKes | Web | Pátek v 21:19 | Reagovat

[4]: Já jsem si koupila dvě sazeničky loni. Také mám se semínky všeho druhu špatné zkušenosti. Nevylezou. :-(

7 MarijaKes MarijaKes | Web | Pátek v 21:20 | Reagovat

[5]: nejen dětem. myslím, že i starším lidem. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama