Světlé velikonoční perníčky

26. března 2015 v 15:52 | MarijaKes |  Velikonoce
Mnozí již s velikonočními perníčky začali dávno, ale z tohoto těsta je možné perníčky upéci i těsně před svátky, jsou hned měkké a nepotřebují uležet.




Ingredience

Těsto
2 ks vejce
1 lžučka jedlé sody
2 lžíce med
5 dkg Hera
13 dkg cukr moučka
30 dkg hladká mouka
2 lžičky perníkového koření
na potření po upečení 2 ks vejce

Poleva
1/2 ks citron
30 dkg cukr moučka
2 ks bílek

Postup

V malém hrnci rozpustíme za stálého míchání Heru se 2 lžícemi medu a 13 dkg cukru. Přelijeme do mísy, přidáme 2 vejce , perníkové kožení a postupně vmícháváme hladkou mouku a přidáme sodu.
Těsto vypracujeme a necháme chvíli uležet na chladném místě. Mělo by být tuhé a nelepit. Hodně záleží na mouce a pokud bude těsto řídké, přidáme mouku.
Na pomoučeném vále vyválíme asi 0,5 cm silný plát a z něho vykrajujeme tvary. Klademe je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme zprudka ve vyhřáté troubě asi 3 minuty. Po vytažení z trouby ještě horké potřeme rozkvedlaným vejcem pro získání krásného lesku.

Na polevu smícháme cukr, bílky a šťávu z 1/2 citronu a šleháme tak dlouho, dokud nevznikne hladká bílá hmota.
Pomocí celofánového sáčku s ustřihnutým růžkem zdobíme dle vlastní fantazie.
Moje zkušenosti.
Já již nepoužívám na zdobení bílky, ale tzv. královskou glazuru (prášek, který se rozmíchá s vodou) zakoupenou ve specializovaných cukrářských prodejnách


Kdo se o perníčky pokusí, tomu přeji hodně zdaru. Letos bych chtěla zkusit trochu barevnější provedení a jestli se zdaří, přidám fotky. hezké jarní dny.


 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Libby Libby | E-mail | Web | 26. března 2015 v 16:27 | Reagovat

Taky dělám perníčky co se dají hned jíst :-)Máš je krásně nazdobené ;-)

2 MarijaKes MarijaKes | Web | 26. března 2015 v 16:41 | Reagovat

[1]: Děkuji Libuško, jen se nějak do toho letos nemohu dokopat. :-D Možná v sobotu. Tohle jsou loňské. Zítra jdu na jarmark hledat inspiraci. :-)

3 Beallara Beallara | Web | 26. března 2015 v 20:34 | Reagovat

Maruško, to je nádhera, bála bych se je jíst, jak jsou krásné :-)  :-)  :-)  :-)  :-) , já nepeču, mám konečně zahradu, tak běhám kolem ní a papírování, ale mám kus hroudy :-)  :-)  :-)  :-)  :-)  :-)

4 MarijaKes MarijaKes | Web | 27. března 2015 v 12:36 | Reagovat

[3]: Simi, blahopřeji k zahradě. Určitě to je výhodná investice. Dovedu si představit, jak se těšíš. :-)

5 Beallara Beallara | 27. března 2015 v 20:18 | Reagovat

[4]:Maruško, až nafotím, pochopíš....o takovém místě se mi nezdálo a zahrada je doslova a do písmene vymazlená,strašně se těším, až dostaneme klíče :-)

6 MarijaKes MarijaKes | Web | 27. března 2015 v 21:06 | Reagovat

[5]: Těším se na fotky a těším se i z tvé radosti. :-)

7 Ji Hei - Fotografie Ji Hei - Fotografie | E-mail | Web | 1. dubna 2015 v 19:00 | Reagovat

Nádhera - umělecké dílo...:).

8 Hanka Hanka | E-mail | Web | 8. dubna 2015 v 19:52 | Reagovat

Máš nádherné perníčky, Maruško!
Já už perníčky pár let takhle nezdobím, protože mě tak bolí klouby, že to nezvládám. :-?
Někdy vyzkouším tvůj recept, i když ten můj je taky dobrý, perníčky se dají hned konzumovat. :-)

9 MarijaKes MarijaKes | Web | 9. dubna 2015 v 9:32 | Reagovat

[7]: Děkuji Jitko. letos jsem dělala tmavší, do stejného těsta jsem přidala kakao. :-)

10 MarijaKes MarijaKes | Web | 9. dubna 2015 v 9:33 | Reagovat

[8]: Děkuji Hanko, od takového mistra, jako jsi ty mě to těší. :-)

11 Hanka Hanka | E-mail | Web | 10. dubna 2015 v 18:51 | Reagovat

[10]: Já a mistr, Maru? ??? To ani náhodou, jsem spíš taková patlalka. ;-)  :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama